Tiramisù

VALMISTUSOHJE

Tiramisua varten valmistetaan kahvia mokkapannulla 300 g, makeutetaan sitten maun mukaan (laitamme teelusikallisen) ja annetaan sen jäähtyä matalassa, leveässä kulhossa. Erottele munat erottamalla valkuaiset keltuaisista ja muista, että hyvin vatkattavaksi valkuaisissa ei saa olla jälkiä keltuaisesta. Vatkaa keltuaiset sähkövatkaimella ja kaada joukkoon vain puolet sokerista. Heti kun seoksesta tulee vaaleaa ja vaahtoavaa ja kun vispilä käy edelleen, voit lisätä mascarponejuuston vähän kerrallaan. Lisää keltuainen.

Kun kaikki juusto on sekoitettu, saat tiiviin ja tiiviin seoksen; pidä se sivussa. Puhdista vispilät pesten ne hyvin ja vatkaa munanvalkuaiset. Kun ne vaahtoavat, kaada joukkoon loput sokerista vähän kerrallaan. Tee seos. Sinun on vatkattava niitä, kunnes seos on jäykkää; saat kiinteän lopputuloksen, seos on valmista kun kallistat kulhoa, eikä massa liiku. Ota lusikallinen munanvalkuaisvaahtoa ja kaada se kulhoon, jossa on mascarponekerma, ja sekoita voimakkaasti lastalla, jotta sekoittuu. Lisää sitten loput munanvalkuaisvaahtoa vähän kerrallaan hyvin varovasti alhaalta ylöspäin sekoittaen. Lisää sitten loput munanvalkuaisvaahdosta vähän kerrallaan.

Mascarponekerma on nyt valmis. Levitä reilu lusikallinen 30x19,5 cm:n kokoisen lasisen leivonta-astian pohjalle ja levitä se hyvin koko pohjalle. Kasta ladyfingers-taikinat hetkeksi kylmään kahviin ensin toiselta ja sitten toiselta puolelta. Kastele ne ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta.

Levitä liotetut ladyfingers-keksit vähitellen vuokaan ja yritä järjestää ne kaikki yhteen suuntaan, jotta saat ensimmäisen keksikerroksen. Lisää lisää mascarponekermaa ja tasoita se niin, että se peittää keksit kokonaan. Lisää mascarponekermaa.

Jatka kahviin liotettujen ladyfingers-kakkujen jakamista, tee toinen kerros kermaa ja tasoita pinta. Tee sitten toinen kerros kermaa ja tasoita pinta.

Siirrä loput kermasta pipettipussiin, jossa on halkaisijaltaan 12 mm:n sileä suutin, ja tee pieniä tupsuja koko leivinpellin kokoiselle alueelle. Ripottele päälle kaakaojauhetta ja anna asettua jääkaapissa pari tuntia. Tiramisu on valmis nautittavaksi!

8 henkilölle

AINEKSET (30X20 CM:N VUOKAAN)

  • Mascarponea 750 g

  • Kananmunia (hyvin tuoreet, noin 5 keskikokoista) 260 g

  • Savoiardi keksejä 250 g

  • Sokeria 120 g

  • Keitettyä kahvia (mokka, makeutettu maun mukaan) 300 g

Koristelu

  • Maustamaton kaakaojauhe

SÄILYTYS

Suosittelemme tuoreista kananmunista valmistetun tiramisun nauttimista päivän sisällä tai sen säilyttämistä enintään 1 vuorokauden ajan jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Jos käytät pastöroituja kananmunia jopa 2-3 päivää. Voit pakastaa sitä noin 2 viikkoa pakastimessa.

VINKKI

Voit lisätä tummaa suklaata tai suklaalastuja maun mukaan.

  • Tiramisùn alkuperästä ei ole varmuutta, koska kukin alue haluaisi "keksiä" tämän herkun, minkä vuoksi Toscanan, Piemonten, Friuli-Venezia Giulian ja Veneton välille on syntynyt eräänlainen kiista. Tähän jälkiruokaan liittyy monia legendoja, joiden mukaan sillä on jopa aphrodisiac- ominaisuuksia.

    Virallisen version mukaan tiramisu syntyi 1600-luvulla Sienassa, kun eräät kondiittorit päättivät Toscanan suurherttuan Cosimo de Medicin saapumista silmällä pitäen valmistaa jälkiruoan hänen suuruutensa kunniaksi. He päättivät, että kakun tulisi heijastaa suurherttuan persoonallisuutta: sen oli oltava tärkeä ja maukas kakku, mutta samalla se oli valmistettava yksinkertaisista aineksista ja, mikä tärkeintä, sen oli oltava erittäin ahne, koska Cosimo kirjaimellisesti rakasti makeisia. Näin valmistui Tiramisù, jota kutsuttiin tuolloin nimellä "zuppa del duca" Cosimo de Medicin kunniaksi, joka toi reseptin mukanaan Firenzeen ja teki sen tunnetuksi koko Italiassa. Legendan mukaan herttuan keitosta tuli myös aatelisten suosikkijälkiruoka, sillä aateliset uskoivat keitolle afrodisoivia ja kiihottavia ominaisuuksia: tästä nimi Tiramisù.

    Epävirallisen version mukaan torinolainen konditoria keksi Tiramisùn Camillo Benso Cavourin kreivin kunniaksi, jotta tämä voisi tukea Camillo Bensoa hänen vaikeassa yrityksessään yhdistää Italia. Myös Veneton alueella on oma versionsa aiheesta: näyttää siltä, että tiramisu keksittiin vuonna Veneton alueella on myös oma versionsa tästä: näyttää siltä, että tiramisu keksittiin Trevisossa sijaitsevassa "el Toulà" -ravintolassa, joka sijaitsi tuolloin suljetun talon lähellä ja jossa tarjoiltiin nimenomaan "ylöspäin".

    Nykypäivän Tiramisu

    Tiramisu on yksi italialaisen keittiön kulmakivistä, yksi maailman rakastetuimmista lusikkajälkiruoista. Nykypäivän Tiramisun osalta ollaan varmoja, että vuodesta 1980 lähtien, jolloin tämä termi sisällytettiin italialaiseen sanastoon, tiramisu on ollut valtava menestys! Nykyään se on yksi tunnetuimmista italialaisista sanoista ulkomailla.

    Mutta mikä tekee tiramisusta niin erityisen? Sitä rakastetaan varmasti sitä, että se on erittäin helppo valmistaa, sen mascarponekerma on vastustamatonta, niin maukasta ja samettista, ja sen välissä on kerroksittain kahviin kastettuja ladyfingers-kerroksia! On niitä, jotka haluavat maustaa kastikkeen marsalalla, ja niitä, jotka käyttävät mieluummin muita liköörejä, mutta aidoimmillaan se on näin maustamattomana, jolloin se sopii kaikkiin tilanteisiin!

    Vaikka ei olekaan varmuutta siitä, kuka on tiramisun nykyisen version keksijä, ovat jotkut tunnistaneet reseptin isäksi Ado Campeolin (tunnetun ja historiallisen Trevisolaisen Il Becchiere -ravintolan omistajan).

Seuraava
Seuraava

Sous Vide kypsennettyä naudan poskea tryffelimuusilla